top of page

ASMA TAVAN

TAŞYÜNÜ ASMA TAVAN

 

Taşyünü asma tavan; ezilerek toz durumuna getirilmiş bazal taşının, farklı kimyasal materyaller ve geri dönüşüme sahip atık materyallerle birleştirilmesiyle oluşur.

 

TAŞYÜNÜ ASMA TAVAN ÜRETİMİ

 

Taş yünü tavan; İçerdiği %54 miktarındaki bazal taşı, %36 miktarındaki kimyasal materyaller ve % 10 miktarındaki geri dönüşüme sahip atık materyallerin 3000C sıcaklıkta sıvı hale getirilmesiyle ve bu sıvının kalıplara alınarak  basınca tabi tutulmasıyla üretilmektedir.Sağlıklıdır, insan yaşamına zarar verici özellikleri bulunmaz. Kanserojen nitelikteki asbest içermeyen değerler ve teknik  işlemler tüm panellerde uygulanmaktadır. Uluslararası TÜV belgesi, ISO9001 ve ISO9002 belgeli olarak dünya kullanımına uygun şekilde üretilmektedir. 

 

TAŞYÜNÜ ASMA TAVAN UYGULAMASI

 

İlk önce; Taş yünü asma tavan uygulama  yapılacak olan mekanın hortum terazi yada lazer ile asma tavan kodu alınır. Bu kodların üzerine T-24 köşe profili yerleştirilir. 360 cm. boyundaki esas taşıyıcılar çelik dübel, askı teli ve çift yaylı maşa kullanılarak tavana asılır. Asılan esas taşıyıcılar başlangıç duvarından en fazla 60 cm mesafede olabilirler.İkinci esas taşyıcı da aynı yöntemle yerleştirilir. Esas taşıycı ile ikinci esas taşıyıcı arasında 120 cm mesafe bulunmalıdır. 120 cm uzunluğundaki tali taşıyıcılar, 60 cm aralıklarla döşenerek esas taşıyıcıların bağlantıları yapılır. Daha sonra tavanda oluşmuş olan 60x120 ölçülerindeki dikdörtgenler de tali taşıyıcı ile bölünür ve 60x60 ölçülerinde kareler elde edilir. Elde edilen 60x60 ölçüsündeki karelere taş yünü paneller yerleştirilir ve tavan tamamen döşenir. 

 

TAŞYÜNÜ ASMA TAVAN ÖZELLİKLERİ

 

İnsan yaşamını tehdit etmez, sağlıklıdır.

%70 , %95 ve % 100 oranlarındaki rutubete ve neme dayanıklıdır.

Sesi yalıtma özelliğine sahiptir.

Böylece mekandaki sesleri netleştirir.

Asma tavanda  tadilat yapılması durumunda, yapılacak olan tadilat işlerine büyük bir kolaylık sağlar

Monte edilmemiştir, gerekli durumlarda taşınabilir.

Mevcut renk  beyazdır, istenildiğinde özel renk mevcuttur.

Gerektiği zaman  boyanabilir özelliktedir.

Yangın gibi durumlarda ateşe dayanıklılığı sağlayan maddeler içerir.

Çeşitli özelliklerde taşıyıcı ve kenar bitiş ayrıntısı mevcuttur.

Düz panel ve sarkmalı çeşitleri mevcuttur.

Diğer normal tavanlara göre ışığı daha fazla yansıtır.

Tavan ile paneller arasında mesafe bulunmaktadır.

Böylece ısı dengelenebilmektedir.

 

 ALÇIPAN ASMA TAVAN ÖZELLİKLERİ

Alçıpan asma tavan; var olan çelik yapı, demirli beton ve ahşap tavan iskeleti altında, elektrik ve sıhhi tesisatların rahatça döşenmesine ve saklanmasına imkan veren ideal sistemlere verilen isimdir. Alçıpan asma tavan yangına karşı dayanıklıdır ve yankıyı engelleyen özelliğe sahiptir.

Alçıpan asma tavan uygulamasında ilk olarak; çevre duvarlara hortum terazisi ve çırpı ipi kullanılarak bir çizgi çekilir. Çekilen bu çizgi üzerine çevre profili tavan u profilleri dübel ve vida ile sabitlenir. Daha sonra askı çubukları duvardan 10 cm açıklıktan başlanarak dübel ve vida ile sabitlenir. Askı çubukları arasında en fazla 85 cm mesafe bulunmalıdır. Bu sabitleme sırasında seslendirme, aydınlatma ve yağmurlama gibi tesisatların yerlerine dikkat edilmelidir. Esas taşıyıcı c profiller, aralarında 90 cm aks aralığı olacak şekilde aks çubuklarına bağlanır. Alçıpan taşıyıcılı c profiller, esas taşıyıcı c profillere dik olarak aralarında 40cm aks aralığı bulunacak şekilde klipslere bağlanır. Alçıpan paneller ise alçıpan taşıyıcı c profillere paralel şekilde kısa uzunluktaki kenar derzleri şaşırtmalı olarak yerleştirilir. Alçıpanların birleştikleri yerlere derz dolgu alçısı ve derz bandı yardımı ile derz dolgu işlemleri yapılır. Ve son olarak da derz dolgu yapılan kısmın yüzeyi, panel yüzeyi ile aynı seviyeye gelmesi için zımparalanır.

Alçıpan asma tavan sistemi; ahşap, çelik, betonarme gibi her çeşit döşeminin altına uygulanabilir özelliktedir. Her türü iç mekan tavanı için uygundur. Mevcut elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerini gizleyerek dekoratif alanlar oluşturur. Ayrıca tesisata müdahale işlemi gerekliliği açısından uygun ve rahat sistemlerdir. Yangın gibi durumlara karşı ateşe dayanıklılığı sağlayan maddeler içerir. Ses ve ısı yalıtımını da başarıyla gerçekleştirmektedir.

Alçıpan asma tavanlar hafiftir, böylece yapının taşıyıcı sistemine etkisi azalır. Yapının hareketlerine uygun özellikte olduğundan depreme dayanıklı binalar için idealdir. Bu tavanlar esnek bir sistem olduğu için bina duvarlarının ve tavanlarının büzülme ve genleşme durumlarına rahatça uyum gösterir. Bu sayede çatlama yapmaz. Bu tavanlarda aksesuar kullanımı en az miktardadır. Yani nakliye ve işçilikten de tasarruf edilmesine yardımcı olur.

Var olan tavandan sarkıtılan metal çubuklara yatay profiller asılarak oluşturulan alçıpan asma tavan sistemi dekoratif ya da alçıpan panellerle sonlanır. Böylece uygulanan tavanlarda gerçek anlamda alan tasarrufu yapılır. Yapımında normal alçı levha, yeşil alçı levha ya da kırmızı alçı levhalar kullanılabilir. Yeşil alçı levha neme, kırmızı alçı levha yangına dayanıklıdır. 

  • Facebook App simgesi
  • Twitter App Simge
  • Google+ Klasik
bottom of page